150 HR-experts laten zich inspireren in de Versluys Arena

Hoe smeed ik een winning team? Hoe timmer ik aan mijn professionele weg naar de top? En hoe manage ik een groep met jonge, talentvolle én oudere ervaren medewerkers? Sprekers Hugo Broos, Martin Heylen en Jo De Bock, CEO van Vayamundo, inspireerde 150 bedrijfsleiders, HR-experts en KVO partners op de allereerste HR-corner in de Versluys Arena.

Een Human resources-bijeenkomst in de Versluys Arena. Het lijkt misschien vreemd, maar geen plek waar zo’n diversiviteit aan mensen moet worden gemanaged als in een voetbalstadion: spelers, medewerkers, business-partners en een kritische massa van duizenden fans in een emotioneel gebonden sector. Het is dus niet verwonderlijk dat KV Oostende aan de basis ligt van deze HR-corner. De Beach Business Club van KVO bracht -in samenwerking met Group S en Allianz– bedrijfsleiders, HR-managers en partners van KVO samen voor een boeiende middag. Contacten opdoen en kennis delen. Daar draaide het om tijdens de kick-off van de HR-corner in de Versluys Arena.

“Alles begon met het idee om onze belangrijke shirtsponsor, Group S, in hun vakdoimein -de wereld van HR- een extra activatiemogelijkheid aan te bieden,” zo opende Marketing Manager Tine De Groote de middag. “Daarnaast bieden we alle HR-verantwoordelijken van onze partners én van potentiële partners de mogelijkheid om elkaar te leren kennen en en ervaringen uit te wisselen. In de toekomst willen we nog een stap verder gaan met o.a. een jobbeurs en infosessies met een zeer HR – gerichte inhoud.”

De kick-off van deze HR-corner richtte zich dus iets breder op het managen van mensen in weliswaar aantrekkelijke, maar minder evidente sectoren. Zoals de televisiewereld en een voetbalkleedkamer.

Ga voor succes en manage een team individuen

“Hoe stel ik nu een dreamteam samen?”
Hugo Broos
slaagde er in om als bondscoach van Kameroen de Afrika Cup 2017 te veroveren. Ondanks het grote spelerspotentieel wachtten de Ontembare Leeuwen al 15 jaar op eindwinst van het Afrikaans voetbalkampioenschap. Tot Hugo er in 2016 aan het roer kwam en Kameroen de titel bezorgde. “Eens in Kameroen aangekomen, kreeg ik te maken met een kleine cultuurschok. Als Europeaan ben je gewend om gestructureerd te werk te gaan. In Afrika pakken ze het helemaal anders aan,” zo schrok Broos destijds.

“No stress, relax, alles komt goed… dat hoorde je altijd. Media, vedetten in de ploeg, ministers, voorzitters en zelfs de president, iedereen bemoeide zich met de gang van zaken. Daarom besloot ik een rechtlijnige visie in de kleedkamer te implementeren. Vedetten die niet willen volgen, gingen er uit. En met beslissingen was ik uiterst consequent. Maar op sommige vlakken moest ik mij flexibel opstellen. Wil je succes boeken, dan moet je als Europeaan ook rekening houden met de Afrikaanse gewoontes. Het managen van een team is een kunst van geven en nemen. Ik ging aan de slag met jonge, gemotiveerde spelers en kreeg het voor elkaar om door mijn duidelijke aanpak van een groep vrienden een winning team te smeden.”

Doorzettingsvermogen als waardemeter voor succes

Professioneel succes is vaak te wijten aan een mix van talent en gedrevenheid.

“Een mens is een mens, per definitie zelfs een roman. Blijf, bij alles wat je doet in het leven, altijd dicht bij jezelf, dan heb je meer kans op succes,” een levensles waarmee KVO ambassadeur Martin Heylen het van fabrieksarbeider tot succesvolle TV-maker schopte.

De televisiereporter vertelde over enkele moeilijke waters die hij moest doorzwemmen. “Overstappen van de fabriek naar de redactie van een krant en later naar de tv-wereld was niet altijd een evidentie. Maar ik verstond de kunst om me klein te maken en telkens van onderaan de ladder opnieuw te beginnen, met een open geest. Vooral luisteren naar anderen, leren en de dingen doen die je een goed gevoel geven.” Tot op de dag van vandaag is Heylen fier op de keuzes die hij gemaakt heeft.

“Als freelancer waren het soms barre tijden, maar ik ben blij dat ik doorgezet heb. Dit maakt wie ik ben vandaag. En ook al maakte ik zoveel programma’s, kreeg ik van mensen positieve commentaren… altijd sta ik open voor nieuwe ideeën van jonge mensen in het team waarmee je werkt. Je moet niet denken dat die je plaats komen afnemen, neen… buig je zwaktes om in sterktes en pik op wat zij je bijbrengen. Een cameraman, klankman, monteur, een redactielid. Zij maken je programma sterk.” Het gesprek met Martin Heylen inspireerde een muisstille zaal.

HR- tips & tricks vanuit het werkveld

Tussen de gesprekken door serveerde de Feestrachitect een uitstekend driegangen-diner. Keynote-spreker Jo De Bock van vakantiecentrum Vayamundo mocht de middag afsluiten met een voordracht over maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Sociaal en bewust ondernemen zorgt vaak voor tevreden medewerkers. Praat met hen en je ontdekt ongetwijfeld enkele Red Monkey’s, mensen die met talenten die je nog niet kende, plots je onderneming kunnen boosten.”

De Bock pleitte ook voor een MVO-concept in het HR beleid: “Lok talent uit, vraag om participatie, communiceer intensief.” De gedelegeerd bestuurder gaf iedereen tips mee die onmiddellijk implementeerbaar waren.

CEO Patrick Orlans van KVO nodigde alle bedrijven tenslotte nog uit om de Versluys Arena te gebruiken voor personeelsevents. “Lezingen, workshops, personeelsfeesten… deze locatie is daar uiterst geschikt voor.”
En dat kunnen de medewerkers van House of Talents straks aan den lijve ondervinden. Zij zijn de winnaars van een facebook-actie waardoor ze met al hun personeelsleden een PO2-wedstrijd van KVO kunnen bijwonen

Bedankt dat jullie er bij waren. Check hier alle foto’s.

Ook iets organiseren in de Versluys Arena? Klik dan hier!

 

Comments are closed.