Twee buitenlandse universiteitsstudenten kiezen voor KVO

Net zoals vorig jaar mocht KV Oostende vandaag opnieuw twee buitenlandse universiteitsstudenten ontvangen als stagiair voor één dag. Het zijn studenten Nederlands die via de Taalunie Zomercursus Nederlands onze taal in de praktijk proberen aan te leren en hun kennis ervan komen bijspijkeren. De twee studenten heten Aïcha Dembele, een vrouw met Malinese roots uit Wallonië en Joo Hyoung Kim uit Zuid-Korea. En of ze al uitstekend Nederlands spraken én schreven, een voorbeeld voor veel buitenlandse profvoetballers misschien. Dit is het verslag van hun dagje KV Oostende.

“Na onze aankomst gisteravond waren we al onder de indruk van de stad Oostende. Alsof het prachtige vuurwerk bedoeld was als een warme verwelkoming voor de studenten van de Taalunie. De stad bruiste duidelijk van bedrijvigheid en toen moesten we de plaatselijke voetbalclub nog leren kennen. We kozen voor deze club, omdat we van de studenten van vorig seizoen hoorden dat dit een plek was met een leuke beleving.”

“Ons dagje ‘werken’ op KVO begon om 9u. We maakten kennis met de communicatiemanager, Wim De Meyer, die dit dagje voor ons had ingepland. Hij stuurde ons eerst op pad met Diego Rosseel, de community verantwoordelijke. Het was een unieke en best wel indrukwekkende ervaring om in een leeg stadion, met een capaciteit van meer dan 8,000 plaatsen, alle belangrijke plekjes te mogen ontdekken.  De VIP-lounge, waar mensen achter het raam voetbal kijken en ook tegelijk eten. De nieuwe hoofdtribune, werd die echt in amper 5 maanden tijd gebouwd? En natuurlijk het absolute walhalla voor elke fan… de kleedkamer van het eerste elftal. ‘It’s all about winning’ , de slogan op de muur verraadt de passie en het enthousiasme dat de club wil zien bij de spelers. Via de perszaal en de commandopost, waar de veiligheidsdiensten waken over het veilige verloop van de wedstrijd, sloten we de rondleiding af. Verrassend leuk en interactief, zo’n stadionbezoek.”

“Met persverantwoordelijke Bram Keirsebilck trokken we daarna naar de training. Zelfs in een verzengende hitte vlogen de spelers er heel gretig in.  Geen wonder dat ze een grote honger hadden achteraf. We hadden het geluk om mee te mogen eten… . Pasta met steak en groeten! Typisch Belgisch, toch de steak… alleen de frietjes ontbraken, maar dat hoort zo bij een voetballersmaaltijd.

Brecht Capon en coach Gert Verheyen maakten graag tijd vrij voor een interview.
“KVO is een club waar het familiale en het gezellige aspect een rol spelen”, zegt de trainer. “En dat is ook goed, maar met de ploeg wil ik vooral presteren om in de eerste klasse te blijven spelen.  Daar wil ik zo snel mogelijk zeker van zijn.”

Waarom koos je voor KVO, coach?
“Echt wel omdat ik meteen een goed gevoel had bij deze club. Met de mensen van het bestuur, de voorzitter en algemeen directeur Patrick Orlans had ik meteen een klik. Kijk, de meeste coaches willen zo snel mogelijk naar de top. Dat is uitetaard ook mijn ambitie, maar dan op termijn. Ik wil hier eerst zelf gelukkig zijn én de supporters gelukkig maken met wat ze zien op het veld.  Net daarom is het belangrijk dat het goed klikt met de spelers.”

En is dat dan al zo?
“Ja, we beginnen elkaar echt wel te vinden. Iedereen begint mijn aanpak een beetje te kennen, ze weten hoever ze kunnen gaan. Ze weten dat ik best wel eens kan meelachen, maar dat er echt ook wel hard moet gewerkt worden. Het tactische-technische aspect van het voetbalspel moet heel duidelijk zijn voor hen, zodat ze weten waar ik naartoe wil. Dat proces is nu aan de gang en krijgt stilaan echt vorm. De volgende match moet blijken of we wekelijks progressie maken. Maar tegen KRC Genk wordt het erg lastig. Hopelijk helpt het thuisvoordeel, zoals tegen Moeskroen. De fans hebben ons er toen echt door gesleept. Ook al ging het in de eerste helft moeilijk, ze waren en bleven positief en dat gaf vertrouwen. Hopelijk zondag opnieuw. We hopen ook dat Genk nog wat vermoeid is na hun wedstrijd van donderdag in de Europa League, want ze hebben een echt sterke ploeg.”

“We zijn de coach bijzonder dankbaar voor dit gesprek en hopen dat de fans die dit lezen, onze inbreng kunnen waarderen. Het is jammer dat de tijd voorbijvloog. Het was ontzettend boeiend om een voetbalclub van binnen te leren kennen. We mochten actief onze bijdrage leveren, onze taal bijschaven. Dat we ook de coach zouden mogen interviewen hadden we totaal niet verwacht. Bedankt KVO voor deze kans. We nemen deze ervaring en de leuke sjaal en geschenken mee naar huis en wensen de fans en spelers een sterk seizoen toe!”

Aïcha en Kim.

Comments are closed.