Voorzitter Marc Coucke over zijn liefde voor KV Oostende

Marc Coucke is selfmade zakenman, gedreven ondernemer, gepassioneerd voetbalvoorzitter, zanger van een nummer 1-hit en investeerder. Hij studeerde Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit in Gent en behaalde later een diploma bedrijfsbeheer aan de Vlerick Management school.
Een studiegenoot vroeg hem samen een apotheek op te starten, maar Coucke was niet meteen enthousiast. “Die waren er al zoveel’, zegt hij terugkijkend. ‘Maar oké, we zaten op dat moment in Bredene voor onze legerdienst. Een verloren jaar, kon je zeggen. En hij bleef maar vragen en vragen… .Mijn studiemaat ontwierp een recept voor shampoo, ik ging ermee van deur tot deur bij de apothekers. Ik schreef de factuur ter plaatse en inde het geld.” De ontwikkeling van de shampoo Bodysol groeide uit tot een bedrijf voor voorschriftvrije apotheekproducten: Omega Pharma. “Was hij er niet geweest, had ik wellicht de apotheek van mijn vader overgenomen.“

Intussen deed hij Omega Pharma van de hand, richtte hij met Alychlo een investeringsmaatschappij op, waarmee hij zijn schouders zette onder 11 succesvolle projecten. Het engagement in het wielrennen, via Etixx, is afgebouwd. “Dat was een afspraak die ik met mijn familie heb gemaakt, want het wielrennen is enorm arbeidsintensief. De klassiekers, twee weken naar de Ronde van Frankrijk… (blaast)”

En dus is het voetbal zijn grootste uitlaatklep. Altijd al geweest eigenlijk. Marc Coucke groeide op in Gent als apothekerszoon. Zijn ouders hadden een appartement in Oostende en elk weekend toog de jonge Marc naar de kust. De ene week reed hij naar het Albertparkstadion met de sjaal van AS Oostende om de nek. De andere week met die van VG Oostende omgeslagen naar stadion Armenonville. ‘Als ze tegen elkaar speelden, droeg ik beide sjaals. Ik kon niet kiezen tussen die twee.’ Nu draagt hij het groen-rood-geel van KV Oostende; een mengeling van beide clubs die in 1981 fuseerden.
Al 45 jaar is hij supporter van KVO, dat hij nu tot een (sub)topper in het Belgische voetbal wil uitbouwen. “We zijn hier in de eerste plaats om ons te amuseren”, zegt hij ontspannen. “Als je al 45 jaar supporter van KV Oostende bent, dan ben je wel wat gewend. (lacht) Degraderen, tweede klasse, derde klasse, verliezen in Virton… Ik ben nog van de oude garde, die een 0-1 zege geweldig vindt. Feest! Maar van nieuwe supporters hoor je dan: ‘Ja, maar ik heb toch veel slechte passes gezien.’ Een wezenlijk verschil. Vroeger gaven we applaus als er eens een goede pass werd gegeven. Al moet ik toegeven dat mijn humeur ook wel te lijden heeft onder de huidige situatie. Ik wil wel winnen he.”

Dus is het moeilijker om dit seizoen alles wat te relativeren, als supporter in hart en nieren?
Coucke: “Wel, de Nederlandse sportjournalist Kees Jansma zei ooit: voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld. Maar, na winst begin je met een ander gevoel aan een nieuwe week. Al liggen de kaarten dit seizoen nog iets anders, hé. We hadden in een paar jaar tijd gerealiseerd wat we in 10 jaar wilden bereiken. En nu zijn er groeipijnen, zaken die erbij horen als je snel succes boekt. We botsen een beetje tegen het plafond en hebben van de weeromstuit de grond geraakt. Nu moeten we weer recht staan en ons door dit moeilijke moment knokken. Maar je merkt wel dat het terug komt. En toch blijven we de harten beroeren. De fans leven enorm mee, in vreugde en verdriet. Het businessgebouw blijft vollopen en zelfs nu komen er nog elke week nieuwe sponsors bij. Toen ik de club twee jaar geleden overnam zaten we rond 4 miljoen, volgend seizoen gaan we naar 19 miljoen gaan. Het zakenleven in Oostende is heel beperkt, maar we zitten hier met mensen uit Brugge, Aalter, Gent en zelfs Wallonië. Om de veertien dagen 300 kilometer rijden om naar KVO te komen kijken.”

Bent u intussen een beetje opgelucht?
Coucke: “Het blijft een moeilijke periode voor ons. Die thuiswedstrijd tegen Zulte Waregem was belangrijk voor ons. Twee maanden geleden verloren we zo’n match. Ze legden hun lijf ervoor. De eerste helft was echt knap. Musona was terug. Zijn eerste vijftig minuten waren fantastisch. Van deze match zou het afhangen of we een beetje naar boven of naar beneden in de rangschikking mogen kijken. Dit waren drie gouden punten. Pas nu beseffen we hoe belangrijk die negen op negen is. Normaal zou een vier op negen tegen deze drie niet te gemakkelijke tegenstanders niet slecht zijn. Maar trek eens vijf punten van ons totaal af en we staan weer laatste.”

Het is toch een merkwaardige ommekeer, niet?
Coucke: “Het is onbegrijpelijk dat deze ploeg het seizoen met een 1 op 21 opende. Het zijn dezelfde spelers. We gaan dat wel het hele seizoen meedragen. Sowieso heb je een heel moeilijk seizoen als je met 1 op 21 begint. Bekijk onze ploeg op papier. Die ploeg zou wel ooit zijn punten halen. Maar dat het zo rap zou lukken, had ik ook niet verwacht. We verloren trouwens ook twee keer in de laatste minuut, thuis tegen een ongelooflijk sterk Club en onverdiend op Sint-Truiden. Daarna wonnen we driemaal op rij.”

Gelooft u nog in een top-zes plaats?
Coucke: “Als we blijven spelen zoals de drie jongste matchen, staat er ons nog een zalig seizoen te wachten. Maar als we plots denken dat het vanzelf zal gaan, zakken we snel weer weg. We hebben veel talent, maar dat moeten we combineren met keihard werken en vechten voor mekaar. Het is heel raar. Voor ons staan ze daar met een hele groep samen. Als we vier op zes zouden halen tegen Standard en thuis tegen Eupen, staan we waarschijnlijk nog zes punten achter op de zesde plaats. Dan is de competitie al over de helft. En wij zullen ook nog wel matchen verliezen. Ik denk dat je 26 punten nodig hebt om je dit seizoen te redden. Met 46 punten neem je deel aan Play-off 1. Dat is vier punten minder dan vorig seizoen omdat iedereen zo dicht op mekaar zit.”

Hoe lang blijft u in de KVO-spionkop staan?
Coucke: “De supporters waren zalig. Ik sta graag in de spionkop. En ja, zolang we winnen staan we weer bij hen. Belofte maakt schuld. Voortdurend hebben we het gevoel met dertien man te spelen. Bij balverlies zit ons systeem met vijf verdedigers goed in elkaar. Bij balbezit hebben we met Capon en Bjelica twee aanvallers erbij. Met ook nog een top-Musona is het heel moeilijk op ons te verdedigen. Eén man op Musona zetten, is te weinig. Als je twee man op Musona zet, hebben Capon of Bjelica een autostrade voor zich. Ook scoorde nu Zivkovic. Voor iedereen is het super dat we ook vooraan weelde hebben.”

Volgende week: Marc Coucke over zijn ondernemerschap.

Comments are closed.